lördag 16 mars 2024

Ett riktigt släkthäng, fast egentligen inte, vid närmare eftertanke*

Skulle någon ny läsare händelsevis ramla in i denna blogg, måste avsikten och budskapet upprepas. Läs gärna under fliken Varför, skriven på ett föråldrat språk från 2017. Bloggaren är en desillusionerad gammal kärring som f a riktar blickar och hörslar (ja, vad heter det, då?) mot den språkliga förändring som, för ca ett halvt sekel sedan, började gå fortare än tidigare. Nu ökar farten med åtminstone ljudets hastighet.

I bloggen blandas allt bloggaren observerar och störs av. Det gäller språklig och allmän förstörelse som sabbar människan. Se er omkring! Lyssna! Nå. Beteendet ska inte förväxlas med ”rädsla för förändringar”. Gud, vilket tröttsamt påstående, jag hittade knappt de tangenter som kan skriva ner det. Nu börjar vi.

Om en bostad sa en person att den ”checkade av alla punkter”, en influerare sa sig ha "checkat av alla punkter" på sin ”måste-göra-lista”. Bloggen har ett antal gånger skärskådat ursprunget, ”tick the boxes”, 6 och 9 januari samt 8 februari. Översättarsidor ger ännu den svenska frasen ”uppfyller alla krav”. Det kanske låter stelt för nutidsmänniskan, men ”checka av punkter” skapar en lika stum, stor och förvånad äldre skara som undrar vaffanken det innebär.

Fler exempel tagna ur livet: En lärare berättade om knep för att hålla eleverna koncentrerade (lovvärt i sig) och sa att ”det lättade stämningen”. Vanligen far jag ut i klagan över att en massa verb i ”modern” tid ges ett onödigt upp som slutkläm, men här skulle ett sådant låta rättare: "lätta upp".

En reporter i radion sa busshållsplats, och varje dag hör man krigsföring. Dessa s är okända för mig. En annan radiojournalist använde ett begrepp som tagits in i språkvärmen, ”häng/a”, och berättade om en resa där det inte blev ”så mycket släkthäng”. Jag kommer aldrig att hänga på det sättet. Möjligen sitta och hänga p g a andlig andtäppa. Eller hänga läpp.


* Släkten t h har tidigare hängt på min vägg, men föll olyckligtvis i golvet när den åldriga ramen brast