lördag 23 mars 2024

Hur många svensktalande kan nås av sånt här jargongspråk?

Det är riskabelt att göra sig till talesman för andra. Men med en ganska stor krets kamrater och bekanta i ungefär samma ålder vågar jag sticka ut hakan och klaga på Mediesverige. Stup i kvarten, som läsaren vet. Denne känner även till att jag emellanåt talar och skriver illa själv: det kan sväras i bloggen, det kan användas ett påhittat språk och ja, ibland finns ingen hejd.

Men jag varken talar eller skriver i riksmedierna, utan är en simpel mediekonsument. Som f ö hatar hur ”konsument/konsumtion” börjat behandlas. Ta bara ”kulturkonsumtion”, hur är det möjligt att ens komma på ett sånt begrepp?

Några grupper slipper undan mina klagomål: bl a en mängd ungdomar som inte kan rå för att äldre generationer förmenat dem ett bra språk. De med andra modersmål måste likaså undantas samt personer med olika inlärningssvårigheter.

Men de som skriver för och talar till oss i medier! De med utbildning som går ut på att de i sitt jobb ska nå så många som möjligt! Dem tar jag mig friheten att lamentera över. Och här följer en uppräkning av vad en s k kulturpersonlighet kläckte ur sig i radioapparaten, och inte bara min utan även andras.

Personen uttryckte sig först kraftfullt om ”skräp-tv”, detta bör noteras. Här kommer orden och fraserna: bingea (uttalas binndja, försvenskning av "bingewatching" som betyder sträcktitta), reddit-tråd (Reddit är ”en webbplats med nyheter och diskussionsforum”, skriver Wikipedia).

Kulturpersonligheten säger ”…jag är inte ett totalt rövhål…” och har genom det inte bara använt ett mindre tjusigt invektiv utan även översatt hela den engelska och mer använda frasen ”a total arsehole”. Vidare är något ”så vanilj”. Engelska ”it’s so vanilla”, är ett mycket vanligt sätt att beskriva något blekt och mesigt. Gig, vet kanske alla svenskar vad det innebär, liksom fomo och break-ups? Vad vet man? Jo, så pass vet jag: de går att uttrycka på vårt modersmål.