tisdag 12 mars 2024

Fara å färde: Det går vågor i håret och stormar i modersmålet

Det är inte svårt att uppfatta trender. Förutom språkliga diton är det några utseendemässiga som inte går att missa. Folk i tv är nästan absurt stajlade i vår tid: det gäller såväl uppläsare och reportrar som programledare samt gäster i diverse studior. De riktigt höga klackarna har nämnts i bloggen, de måste vara ett tvång i rutan. Vilka egenskaper krävs för att frivilligt knöla ner fötterna i såna? Och gå i dem, i värsta fall?

Noterbart är att klackhöjden går uppåt när karriären (gäller kvinnor) går åt samma håll. Uniforma är även de förfärligt sotade ögonlocken. Krigsmålning, sa vi förr. Om någon slår ner ögonen tror man sig ha hamnat i en socialdokumentär om slagna kvinnor.  

Bild Silas Baisch, Unsplash
Nu beledsagar extremt långa lockar den övligt övriga klädseln och makeupen.

Efter att ha sett den åttifjärde kvinnan med böljande svallvågor (håller inte länge, säger expertisen på riktigt rakt hår) runt ansiktet, skred jag till Google. Och hittade ett magasin med det originella namnet ”City” samt denna text:
 

Trendiga frisyrer 2024:

Omfamna återkomsten av långa lockar och magin med lager


Så oavsett om du växer dina lockar eller ändrar din befintliga längd, vet att 2024 är långt hår inte bara en frisyr - de är ett uttalande om förtroende och autenticitet.

Översättningen är inte ovanlig, så här ser ett otal texter på nätet ut. Men jag tänkte längre än lockarna: Detta är det språk som ett gigantiskt antal unga människor läser i jakt på sitt rätta utseende. De får som bekant hjälp av idoler som influerare och dessa talar redan en svenska som inte skiljer sig mycket från de här automatöversättningarna.

Om företeelsen var liten vore den inte plågsam. Men den är stor. Språket kommer att bli en tydligare s k klassmarkör. Och eftersom även de mer språkmedvetna lockas av ett ”inne-lingo” är det svårt att inte tvivla på överlevnaden hos människans främsta kommunikationsmedel.