fredag 5 oktober 2018

Här skriver en reaktant i ett aggregationstillstånd

En medivrare i språkfrågor, T, suckade häromdagen över att ”berättelse och berättande numera ersatts av narrativ och storytelling”.

Det är bra konstigt. I tider som ofta hojtar om ”fake news” (eller ”falska nyheter” som inte är så mycket svårare för en svensk att säga), hör man också nya lockrop för gamla företeelser.

Nyligen twittrade en redaktör om sitt nya jobb på en av våra större tidningar. Personen ifråga utlovade ”storytellingsatsningar och fördjupningar” samt uppmanade läsarna att ”tipsa om bästa berättelserna!”

Det har under många år nu varit ett upprepat prat om ”analys och fördjupning”. Ett ofta hopklistrat begrepp som blivit alltmer använt medan andra och minst lika stora delar av medierna präglats av katalys och fördumning. Ursäkta då, skämtet var kanske inte klockrent, som samtiden gärna säger, men ändå.

Lagd åt fördjupning som man är blir det till att googla på ”katalys”. Enligt Wikipedia är heterogen katalys en katalys där katalysatorn befinner sig i ett annat aggregationstillstånd än reaktanterna. I homogen katalys, däremot, är katalysatorn och reaktanterna i samma aggregationstillstånd.

Tja, inte så pjåkigt, reaktanter och aggregationstillstånd är med all säkerhet inblandade i denna storytelling (jag menar egna bloggtexten). Den drar som vanligt iväg åt helsefyr. 

Så mitt avsedda narrativ är ännu inte färdignarrerat (kan man sno "narrative" kan man väl även sno verbet "narrate"?), vilket möjligen sker imorgon.